VGCt-Homepage-1920x350

Cognitieve gedragstherapie werkt

Praktisch

 

Wordt cgt vergoed?

Ben je jonger dan 18? Dan vergoedt je gemeente cognitieve gedragstherapie. Als je 18+ bent, vergoedt je zorgverzekeraar in de meeste gevallen de behandeling (cgt zit in het basispakket). Soms vergoedt de basisverzekering de behandeling van je klachten niet. Bijvoorbeeld bij relatieproblemen of overspannenheid. Daarvoor kun je je soms aanvullend verzekeren. Maar je betaalt wel zelf eerst je eigen risico. Je hebt altijd een verwijzing nodig.

Heb je als volwassene die verwijzing gekregen? Controleer dan of de psycholoog of therapeut een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Want alleen dan krijg je de behandeling zeker helemaal vergoed. Je kunt meestal op de website van je zorgverzekeraar de behandelaar opzoeken.

Hoe krijg ik een verwijzing?

Je (huis)arts of specialist bepaalt of hij/zij je een verwijzing voor cgt geeft. Ben je onder de 18? Dan mag die ook komen van het buurtteam/wijkteam of het Centrum voor Jeugd en Gezin.

De (huis)arts vertelt je bij welke praktijk of ggz-instelling je terechtkunt. Je kunt ook zelf een therapeut zoeken en je eigen voorkeur uitspreken. Overleg samen over de mogelijkheden.

Het kan zijn dat je (huis)arts niet vindt dat je cgt nodig hebt. Of een andere psychologische behandeling. Je krijgt dan geen verwijzing. Een huisarts kan dan kiezen je te laten behandelen door zijn/haar praktijkondersteuner (poh-ggz). Deze kan ook cgt-technieken toepassen. Misschien heb je na deze behandeling toch meer hulp nodig. Dan kun je alsnog een verwijzing aanvragen.

Wachtlijst?

Houd rekening met een wachtlijst. Dan duurt het een tijdje tot het eerste gesprek van je behandeling. Kijk op de website van een praktijk of instelling of daar een wachtlijst is.

Vind je dat je te lang moet wachten? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Die moet volgens de wet actie ondernemen als de wachttijd overschreden is.