VGCt-Kids-ADHD-1920x500

Cognitieve gedragstherapie bij ADHD

ADHD

VGCt-Kids-ADHD-400x200

Kinderen met ADHD hebben vaak moeite met concentreren en aandacht en/of zijn hyperactief of impulsief. Natuurlijk zijn alle kinderen wel eens druk, zeker wanneer er spannende gebeurtenissen aankomen. Maar kinderen met ADHD zijn continu onrustig en kunnen dat niet goed stoppen. Er zijn verschillende vormen van ADHD. Bij sommige vormen zijn kinderen eerder dromerig dan druk. Vaak ontstaan er veel ruzies door het gedrag van het kind.

Hoe herken je ADHD bij je kind?

Je kind:

  • is erg druk
  • doet of zegt vaak dingen zonder na te denken
  • heeft moeite met wachten
  • heeft moeite met concentreren
  • is vergeetachtig
  • maakt vaak veel (onnodige) foutjes in het schoolwerk
Hoe ontstaat ADHD bij kinderen?

Zoals bij de meeste psychische klachten is er niet één specifieke oorzaak voor aan te wijzen. Als er in de familie ADHD voorkomt, is de kans groter dat je kind dat ook ontwikkelt. ADHD is dan ook deels erfelijk.

Wanneer heeft je kind hulp nodig?

Als er continu ruzies zijn, je kind niet wil luisteren of wanneer het schoolwerk van je kind onder de problemen lijdt, kan er hulp nodig zijn. Soms kunnen de ruzies en straffen ervoor zorgen dat je kind weinig zelfvertrouwen heeft. Ook dan kan hulp nodig zijn. Twijfel je of je hulp nodig hebt? Bespreek het met je huisarts.

Gedragstherapie werkt goed

Er zijn geen behandelingen die ADHD genezen, maar behandeling kan wel helpen. Uit onderzoek blijkt dat gedragstherapie via de ouders effectief is in het verminderen van gedragsproblemen bij kinderen met ADHD. Ook helpt het je als ouders om om te leren gaan met het gedrag van je kind. Bij jongeren kan individuele behandeling helpen, vooral om conflicten thuis te verminderen en om planningsvaardigheden op school te verbeteren.

Wil je zeker zijn van een goede gt-behandeling? Ga dan naar een behandelaar die ingeschreven is bij de VGCt. Dan krijg je een therapeut die goed opgeleid en nageschoold is. Vind een cognitief gedragstherapeut VGCt®.

Hoe gaat cgt bij ADHD?

Als ouder leer je hoe je het gedrag van je kind kunt beïnvloeden. Je leert bijvoorbeeld hoe je je kind complimenten kunt geven. Of hoe je situaties voor je kind voorspelbaarder kunt maken. Bijvoorbeeld door te werken met meer structuur. Door je eigen gedrag aan te passen aan wat je kind nodig heeft, is de kans groter dat je kind vaker positief gedrag laat zien, en minder vaak lastig gedrag. Bij jongeren wordt veelal ook gewerkt aan het leren plannen en organiseren van het huiswerk of dagelijkse opdrachten.

Hoeveel cgt-sessies er precies nodig is, hangt af van de klachten en de gebruikte behandeling. De belangrijkste verandering vindt buiten de spreekkamer plaats. Naast het volgens van cgt krijgen sommige kinderen ook medicijnen.

Vind een cognitief gedragstherapeut VGCt®