VGCt-Kids-Depressie-1920x500

Cognitieve gedragstherapie bij depressie

Depressie

VGCt-Kids-Depressie-400x200

Ieder kind is wel eens verdrietig of somber. En soms is somberheid ook een normale reactie op een verdrietige of vervelende gebeurtenis. Maar als die somberheid lang aanhoudt en kinderen weinig of geen plezier en interesse meer hebben in activiteiten, kan het zo zijn dat ze depressief zijn. Een depressie kan licht, matig of ernstig zijn.

Hoe herken je depressie bij kinderen?

Je kind:

  • geniet minder van plezierige activiteiten
  • interesseert zich minder voor activiteiten
  • is moe en prikkelbaar en heeft weinig energie
  • slaapt slecht of juist veel
  • eet slecht of juist veel
  • voelt zich minderwaardig
Hoe ontstaat een depressie?

Zoals bij de meeste psychische klachten is er geen specifieke oorzaak voor aan te wijzen. Als er in de familie depressie voorkomt, is de kans groter dat je kind dat ook ontwikkelt. Het is dan ook deels erfelijk.

Soms zijn er gebeurtenissen waar een kind verdrietig om kan worden. Zoals gepest worden of een scheiding. Of wanneer een gezinslid overlijdt. Bij andere kinderen zijn er geen duidelijke gebeurtenissen die voor de somberheid zorgen. Wanneer een kind somber is verdwijnt vaak de neiging om activiteiten te ondernemen. Maar dat zorgt er ook voor dat je kind minder plezierige ervaringen opdoet. En dat kan er weer voor zorgen dat je kind zich nog somberder gaat voelen. Zo kan je kind dus in een negatieve spiraal terechtkomen. Uiteindelijk kan de somberheid zo erg worden dat er een depressie ontstaat.

Bij het ontstaan van depressie zijn ook gedachten belangrijk. Kinderen die zich somber voelen, vinden zichzelf ook vaak minderwaardig. Ze denken dat ze alles fout doen of dat ze dom zijn. Ook ziet de toekomst er vaak erg negatief uit. Zo zorgen ook de gedachten ervoor dat ze in de negatieve spiraal terechtkomen.

Eén op de honderd kinderen tot 12 jaar heeft een depressie. Bij jongeren komt depressie vaker voor. Eén op de 25 jongeren lijdt aan depressie.

Wanneer heeft je kind hulp nodig?

Merk je dat je kind het bed niet meer uitkomt? Dat het worstelt met sombere buien? Of geeft je kind aan dat het beter is dat het er niet meer is? Je kind heeft hulp nodig als de problemen zijn of haar normale, dagelijkse bezigheden belemmeren. Zoals niet meer afspreken. Of als het schoolwerk eronder lijdt.

Twijfel je of je kind hulp nodig heeft? Bespreek het met je huisarts.

Cognitieve gedragstherapie werkt goed

Cognitieve gedragstherapie (cgt) is een goede behandeling bij depressie. Uit onderzoek blijkt dat cgt effectief is bij depressie. Daarom is cgt de eerste keus in de officiële richtlijnen voor de behandeling van depressieve klachten. Behandeling helpt bij veel kinderen, maar soms duurt het een tijd.

Wil je zeker zijn van een goede cgt-behandeling? Ga dan naar een behandelaar die ingeschreven is bij de VGCt. Dan krijg je een therapeut die goed opgeleid en nageschoold is. Vind een cognitief gedragstherapeut VGCt®.

Hoe gaat cgt bij depressie?

Het gedrag en de gedachten van je kind houden de angst in stand. Tijdens de therapie gaat je kind actief werken aan het veranderen daarvan. Ook belangrijk bij cgt is dat je leert door dingen te ervaren. Dat alles gebeurt stap voor stap. De therapeut is de angst- en cgt-expert. Je kind is de expert over zichzelf. Cgt is dan ook een actieve samenwerking tussen beiden. Soms is het nodig dat je als ouder aansluit bij de behandeling van je kind. De therapeut zal dit dan met je bespreken.

Eerst leert je kind zijn of haar gevoelens te herkennen. En hoe gevoelens, gedachten en problemen samenhangen. Je kind leert bovendien dat een sombere bui een signaal is. Er is een probleem dat opgelost moet worden. Daarna leert je kind welke oplossingen er zijn. Dat kan zijn door een positieve gedachte of door een activiteit te ondernemen. Samen met de therapeut bedenkt je kind steeds meer leuke activiteiten die het kan inzetten. Bovendien leert je kind dat problemen bij het leven horen. Als laatste kijkt je kind samen met de therapeut naar zijn of haar gedachten. Zijn die negatieve gedachten wel terecht? Is de toekomst echt zo negatief? Met de therapeut onderzoekt je kind of deze gedachtes kloppen en of ze helpend zijn. Daarna gaat je kind deze gedachten zo nodig bijstellen.

Je kind gaat dus samen met de therapeut actief aan de slag met zijn of haar gedrag en gedachten. Daardoor doorbreekt je kind de negatieve cirkel van gedachten, gevoelens en gedrag. En door te oefenen met ander gedrag doet je kind ook nieuwe leerervaringen op.

De therapie duurt meestal tussen de 16 en 18 sessies. De lengte van de therapie hangt vooral van de leeftijd en ernst van de klachten af. Vanaf 16 jaar kan ook een online cursus worden gevolgd. Daarnaast gaat je kind in het dagelijkse leven oefenen. De belangrijkste verandering vindt buiten de spreekkamer plaats. Naast cgt krijgen sommige kinderen ook medicijnen.

 

Vind een cognitief gedragstherapeut VGCt®